in

A Separate Space For Living On A Steep Slope by Matt Thitchener Architect 

Matt Thitchener Architect has designed ‘The Studio’, a multi-functional studio space located behind his client’s house in the coastal suburb of North Avoca, Australia. The separate space is set on a heavily sloped block at the rear of the main property with limited site access via a small pathway.

The structure rises up from two deep-set concrete piers with double clusters of steel piloti, which support the building at the front, while the rear rests on top of a suspended off-form tie beam.

Access to the studio is by way of an industrial galvanized steel set of stairs, which as a visitor climbs, they can see the details of the structure and the Colorbond Spandek cladding. Inside, the multi-function studio space is one large room, that takes full advantage of the sweeping 180-degree views of the ocean and surrounding headlands.

The studio has wall-to-wall and floor-to-ceiling sliding glass doors that lead onto a balcony, and invite the outside in when opened, but also provides solid protection from the storms which blow off the ocean.
The studio also has a bathroom, wet bar and office storage, all set at the rear of the building, along the back wall.